Shodo Netherlands

 

 

 

SHODO

 

Aikido

 

 

Shodo Haalem

 

 

 

Index / Films / Evenementen / Fotogallerij / Shodo / Japan

 

 

Kalligraferen

Kalligrafie wordt beschouwd als het hoogste der kunsten en wordt in het Japans shodo genoemd, de manier van het schrijven. Maar shodo omvat meer dan allen het kundig en fraai kunnen schrijven van karakters, het impliceert een hele cultuur die samenhangt met deze discipline. Naast het beheersen van de techniek van het schrijven met penseel (fude), inkt (sumi), en papier (washi)

’’Bij het kalligraferen zit men rechtop, zonder daarbij de pols op de tafel te laten rusten. De kracht en de macht van arm en lichaam vloeien samen met de beweging van de penseel, als in een lichamelijke oefening. Met andere woorden: kalligrafie combineert geestelijke en lichamelijke functies, is weldadig voor het lichaam en geest en is een bijdrage voor een lang leven. Sommige statistieken tonen aan dat kalligrafen langer leven”. T’ien Lung, 20 eeuws Chinees meester. (Bron: Het ABC van Japan van Rob Berkel)

Wie kan ontkennen dat hier geen link ligt met het Budo, mijn mening is dat mede door het beoefenen van Shodo, het doorgronden van budo versterkt wordt. (tekst: Kees Bruggink)

Kalligrafie kan iedereen leren, ervaar de schoonheid van het schrijven.

 

 

Shimamoto Sensei Shodo

Shimamoto Sensei

Kanji Shimamoto Sensei

Wa (harmony)

Kei (respecting each other)

Sei (not only from the outside, inside must be pure)

Jaku (what ever happens, always with calm mind)

 

 

O Sensei Morihei Ueshiba

 

 

 

Kanji Judo

 

Kuroda Sensei

Kuroda Sensei

 

Sato Sensei

Saito Sensei

 

Pascal Krieger Shodo

Pascal Krieger Sensei

 

Kees Bruggink Shodo

Kees Bruggink Sensei

 

Kuroda Sensei